12. mei, 2014

Tsunami van verandering opkomst binnen accountancy

Zullen accountants echt proactief worden en toegevoegde waarde gaan leveren? Iedereen is het inmiddels, zeker na het lezen van mijn blog en webinar er wel over eens dat het noodzakelijk is. Maar de feiten zijn dat de meeste het zeker niet doen. ik denk dat het voornamelijk komt dat accountants zelf helemaal niet proactief zijn en geen toegevoegde waarde leveren omdat ze in een comfortabele positie zitten. En dat is wachten op werk dat nog steeds altijd vanzelf komt en dat is reactief.

De afgelopen jaren waren de inkomsten nog ok en daar hebben menig accountants hun lifestyle op gebaseerd. Accountants verdienden het nog te gemakkelijk. Accountants hoeven helemaal niet innovatief te zijn, zich zelf te verkopen. Cliënten komen door verwijzingen. Ze zijn erg loyaal door de financiële vertrouwdheid die zij hebben opgebouwd Maar het belangrijkste is dat een accountant nog voor vele een onmisbare dienstverlener is!  De overheid schrijft momenteel nog voor dat sommige ondernemingen nog verplicht gecontroleerd worden maar dat is een punt van discussie. Worden de controle grenzen wel of niet opgetrokken?. Ook de voor ingevulde belastingaangifte maakt de noodzaak voor het gebruik van de accountant minder noodzakelijk. De gevolgen hiervan zijn dat de branche reactief en lui is geworden. Als gevolg hiervan raakt het respect voor de accountant beschadigd.

Stel dat de technologie zo ver is ontwikkeld dat vinken en bestemmen van boekingen door computers gedaan kan worden of te wel “Accounting without Accountants” Door middel van gebruik van barcoding en gebruik van smartphones regelt software nu al voorraadbeheer, tijdregistratie , boekhouding, betalingen etc. Het is geen creatieve droom. Het kan nu al met de laatste technologie. Als de menselijke factor uit de administratieve verwerking verdwijnt dan is er ook minder controlewerk door de accountant .

Eerder sprak ik al over dat voor data uitwisseling mening accountant een USB gebruikt om een back-up te maken. Als die groter was dan 1 GB is het te groot om te e-mailen (“heavy data”). Het is bovendien tijdrovend om dit te converteren of in te lezen in het eigen administratiepakket. De accountant controleert, bewerkt het analyseert het maanden later. Met internet data is “light” en alles wat de accountant nodig heeft is login gegevens. Als dat het geval is, is data transporteerbaar en dan iedereen heeft toegang tot het. Dat kan bovendien tot concurrentie uit onverwachte hoek leiden. Vorige maand sprak ik een collega accountant die verteld dat hij een collegiale brief van een accountant had ontvangen uit een geheel andere provincie  en daarmee een opdracht verloor. Verwacht meer van dit als gevolg dat accountancy diensten meer een commodity worden.

Wat als de overheid door gaat met de verdere digitale uitwisseling van gegevens. Bijvoorbeeld door SBR toepassingen direct gekoppeld aan administratie of fiscale software. Gevolg is dat de vanzelfsprekende betrokkenheid door de accountant niet meer noodzakelijk is. Dat zal mogelijk een tijd duren want de overheid is een gigantische tanker. Maar op termijn het zal gebeuren. Overheden overal in de wereld zijn namelijk helemaal niet geïnteresseerd in accountants. Zij gebruiken accountants als intermediair zodat ze zekerheid krijgen in de belastinginkomsten.

Met nieuwe ICT toepassingen is het mogelijk dat toepassingen onderling met elkaar worden verbonden. Dit betekent dat herhalende werkzaamheden zoals samenstelwerkzaamheden kunnen worden gestandaardiseerd, geautomatiseerd en uiteindelijk een commodity worden. En zoals iedereen weet leidt commodity van producten en diensten tot prijsdruk en intensieve concurrentie. Ik zeg niet dat de samenstelwerkzaamheden geheel zullen verdwijnen. Ik zeg alleen dat de procesmatig en herhalende werkzaamheden een commodity zullen worden door internet toepassingen. In de afgelopen 15 jaar zijn veel branches verdwenen door een het internet. Het gebruik van internet technologie zal leiden tot vergaande verandering van traditionele (productie) processen en verspreidingswijze. Volgens mij is de accountantsbranche de volgende in de vuurlinie om te veranderen. Er is een tsunami van verandering opkomst.

Accountants kunnen kiezen om niets te doen met als gevolg dat een groot gedeelte van de omzet zal verdwijnen. Of ze kiezen ervoor om de golf te benutten en er op leren te surfen! Het is niet te stoppen, of ze nu willen of niet. De nieuwe wereld is gebaseerd op technologie, zoek machines en gedomineerd door financiële instellingen en uitgevers. Deze laatste ondernemingen hebben zich opnieuw uitgevonden en daarmee hun bestaansrecht herwonnen en overleefden. Zij schrijven en verspreiden hun eigen software voor internetgebruik, wat zij voorheen maakten voor gebruik op de server of PC. Zij maakten hun oude logge producten simpel te gebruiken en maken daarbij gebruik van de data van cliënten. Met andere woorden de data is light en transporteerbaar. En stel nu dat banken de data die zij reeds benutten voor accountancy werkzaamheden voor uw cliënten? Ze bieden al verzekeringsproducten aan een logische verbreding van hun diensten is accountancy. Dat zij dat nog niet gedaan hebben is dat ze nog bezig zijn de gevolgen van de kredietcrisis te verwerken. Maar zodra dat voorbij is, richten ze hun pijlen op accountancy.

Om als accountancy bedrijfstak relevant te blijven, moeten accountants realiseren wat er aan komt en dat er een fundamentele verandering in de manier van werken moeten komen. Om te overleven moet iedere accountant op iedere niveau van partner tot assistent toegevoegde waarde leveren. Als zij geen toegevoegde waarde gaan leveren is het simpel, einde verhaal! Volgende keer meer over toegevoegde waarde.

Meest recente reacties

07.06 | 09:53

Ik ben vandaag blij, bedankt Joshua Benjamin-leningsmaatschappij voor de lening die aan mij is verleend. Terwijl ik probeerde een lening te krijgen, werd ik verschillende keren misleid totdat ik de le

13.06 | 11:39

Beste Marcel,

Super goed artikel, ben het helemaal met je eens. Zou mooi zijn als ik dit artikel op LinkedIn kan delen. Helaas alleen op Twitter en Facebook.

Groet,

Valentijn Kortz

29.08 | 15:34

Kansen genoeg Paul. Accountants moeten Out Of The Box denken,

29.08 | 07:33

Nog een kans: MKB bedrijven en ZZP’ers hebben een probleem met het verkrijgen van financiering en een kennisachterstand op het gebied van financieringsinstrumenten.

Deel deze pagina