21. jul, 2015

Ironman Jack Daly - neem een coach en speel volgens een strategie

Wat is de overeenkomst tussen een topclub en een succesvolle onderneming? Deze vergelijking komt door Jack Daly. Een van de sprekers op The Proactive Accountants Network Congres (THEPAC) 2015. Behalve dat hij een uiterst succesvolle verkoopgoeroe is, is hij ook ondanks zijn leeftijd van 66 jaar, een gedreven Ironman atleet. Na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven vond hij een sportieve uitdaging. Omdat hij het nooit gedaan had, snel resultaat wilde zocht hij de benodigde hulp in de vorm van een coach. En niet zonder succes. Hij volbracht de Ironman, loopt meerdere marathons en triatlons per jaar. Wat kunnen wij van hem leren?

Eerder schreef ik in mijn blogs dat veel accountants hun kantoren besturen net als ze geleerd hebben van hun voorgangers. Een methodiek van urenschrijven, traditionele administratieve dienstverlening dat al decennia lang wordt toegepast. Een oude werkwijze is lastig te veranderen. Het is net als slechte gewoontes. Vergelijk het met de goede voornemens op oudejaarsavond. Bijvoorbeeld om naar een sportschool te gaan. Met goede voornemens schrijft men in bij een sportschool en vervolgens gaat men in januari naar de sportschool en daarna steeds minder of uiteindelijk niet meer te gaan. Wat gaat er mis? U had geen coach! Voor goede sportprestaties is een coach nodig. Geen enkele sportclub kan zonder dus ook geen individuele amateursporter.

Vergelijk dit in het bedrijfsleven en uw kantoor. U weet inmiddels dat het verdienmodel en dienstenpakket moet veranderen. Geen excuses dat u niet weet hoe. Want met een beetje inspanning kunt u op internet genoeg inspiratie en kennis vinden. Lees mijn blogs, kijk op Youtube, download (gratis) eBooks. Maar accountants zijn net als iedereen, koud water vrees, te lui, hebben faalangst of gebrek aan tijd etc. etc. Bedenk goed dat om uw resultaten te wijzigen moet u uw aanpak veranderen. Dat begint met de start van een andere werkwijze en daar opvolging aan te geven. Tenzij u een geboren visionair en autodidact bent kunt u alles in uw eentje. De meeste accountants zijn niet zo begaafd. Zij hebben een coach of mentor nodig. Eentje die de richting toont, steun geeft door te gaan en u uitdaagt om uw doelstellingen te realiseren.

Geen enkele topclub kan zonder een coach. Dat geldt ook voor ondernemingen. Alle succesvolle ondernemingen hebben een coach en dat maakt ze succesvol. Waarom maken ondernemers of zelfs accountants niet allemaal gebruik van coaches? Zij willen het willen allemaal het wiel zelf uitvinden of hun ego voorkomt het inschakelen van hulp.

Twee jaar gelden heb ik een coach ontmoet: Rob Nixon van Proactive Accountants Network. Hij heeft mij geleerd hoe het bestaande verdienmodel te veranderen en hoe een nieuwe te implementeren en ook daadwerkelijk uit te voeren. Hij is mijn coach en het geheim achter het succes van het nominatie voor de Smart Small Award van de Accountancy Nieuwsdag in 2014 en de bekroning in 2015 door de winst van Nationale Accountancy Award.

Maar behalve een coach hebben topclubs en topondernemingen ook een strategie nodig. Jack Daly noemt dat een playbook. Een uitgewerkt script of een plan met een aanpak hoe succesvol marketing en salescampagne te voeren. Vergelijkbaar met accountantstrategie kaart en de onepageplan van Proactive Accountants Network. Deze strategiekaart toont de KPI's van het accountantskantoor en toont per KPI welke activiteiten kunnen worden ondernomen om die te veranderen.

Alle accountancy goeroes in Nederland vertellen u dat u uw accountantskantoor moet om vormen tot een advieskantoor en dat u een bedrijfscoach voor uw client moet worden. Maar om te kunnen coachen moet u eerst zelf gecoacht worden en ook de juiste tools hebben. Pas dan kunt u als accountant uw nieuwe rol als bedrijfscoach aan. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Wie is uw coach en wat is de strategie van uw kantoor?

Tel. 020-4820612

Meest recente reacties

07.06 | 09:53

Ik ben vandaag blij, bedankt Joshua Benjamin-leningsmaatschappij voor de lening die aan mij is verleend. Terwijl ik probeerde een lening te krijgen, werd ik verschillende keren misleid totdat ik de le

13.06 | 11:39

Beste Marcel,

Super goed artikel, ben het helemaal met je eens. Zou mooi zijn als ik dit artikel op LinkedIn kan delen. Helaas alleen op Twitter en Facebook.

Groet,

Valentijn Kortz

29.08 | 15:34

Kansen genoeg Paul. Accountants moeten Out Of The Box denken,

29.08 | 07:33

Nog een kans: MKB bedrijven en ZZP’ers hebben een probleem met het verkrijgen van financiering en een kennisachterstand op het gebied van financieringsinstrumenten.

Deel deze pagina